Spenótos vörös lencse tonhalas (talán) felfújttal

Szóval, mint azt a címben is láthatjátok nem tudom miként nevezzem ezt az ételt.

Talán a felfújt fogalma áll hozzá a legközelebb.

Nagyon gyorsan elkészíthető, látványos (azt hiszik az emberről, hogy tud főzni) és nem utolsó sorban finom. 

Ha megölnek sem tudom megmondani, hogy láttam-e valahol a receptjét vagy a sok-sok főzőműsor és internetes receptből ez született meg a fejemben. 

A spenótos lencse az biztos nem ritka recept, a tonhalas felfújt talán már nem olyan hétköznapi. 

Hozzávalók (2 adag):

  • 3 db tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 160 gramm olajos tonhal (azért ennyi, mert 80 grammos volt a konzerv, de egyébként ez pont megfelelő mennyiség)
  • 1 szál újhagyma
  • só, bors ízles szerint
  • néhány csepp Tabasco (gondoltam jót tesz neki... és tényleg)
  • fél kávéskanál szódabikarbóna 
  • 2 kávéskanál reszelt Pecorino sajt (vagy Parmezán, ha nem szereted, egyik sem)
  • tej (majd kiderül mennyi)
  • 125 gramm vörös lencse
  • 3 marék friss spenót
  • 1 duci gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
Elkészítés:

  Mossuk meg a lencsét és szedjük ki közüle az esetleg nem odavaló dolgokat. Tegyük fel 250 ml liter enyhén sós vízbe főni. Egy kis borsot őrölhetünk bele. Ha felforrt a víz vegyük kis lángra és főzzük meg a lencsét. Ha minden jól megy (nálam így történt), mire elfő a víz a lencse is eléri a kívánt puhaságot. Ha ez megtörtént vegyük le a tűzről.

A spenótot vágjuk fel. Csak nagyjából (ha nagy levelű, akkor mondjuk 3-4 felé, ha bébispenót, akkor félbe, ha nagyon bébi, akkor maradhat egészben).
Egy serpenyőbe öntsünk egy fél evőkanál olívaolajat. A fokhagymát zúzzuk össze vagy vágjuk nagyon apróra. Dobjuk az olajra. Vigyázzunk nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz. 
Egy-két pillanat és már mehet is rá a spenót. Nagyon kevés sót tehetünk rá. Néhány perc alatt összeesik (1-2 perc) és már kész is. 

Ezután keverjük össze a lencsével (hogy melyiket öntöd melyikhez, az marha mindegy). Egy kicsit még főzheted őket együtt (max. 2 perc).

 Csepegtessük le a konzervet. Vágjuk fel az újhagymát vékony karikákra. Üssük fel a 3 tojást és egy kicsit verjük fel, majd a tej kivételével mindent adjunk a tojásokhoz. Keverjük össze alaposan, hogy a halból és az újhagymából mindenhová jusson (nem a csempére és a hűtőszekrény oldalára gondoltam).
Ha nagyon sűrű a tészta (a tojások és az evőkanál nagysága befolyásolja), adjunk hozzá néhány evőkanál tejet. Nekem 2 evőkanálnyi elegendő volt. Ha lágyabb, akkor természetesen egy kevéske lisztet.

 Én szilikon muffin formában sütöttem. Ha másban próbálkozol, akkor kend ki valamivel a formát (vaj, olaj).
180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül), a középső rácson 15-18 perc alatt kész. Ha nem bízol benne(m), akkor szúrd meg valamivel (fogpiszkáló, hústű) és ha nem ragad rá semmi, akkor kész is vagy.

Jó étvágyat! 





Ahogy így elnézegetem a képeket akár még muffinok is lehetnének.



Egyéb felhasznált "anyagok" és tudatmódosító szerek:
  • Blue Note Trip - Saturday Night / Sunday Morning (2003) (Kellemes, lágy jazz (is)! Bárhol, bármikor (bárkivel))


  • 2 pohár tej a szakácsnak (ha már úgyis elővettem a hűtőből (kicsit más volt, mint a múltkori olaszrizling))



Megjegyzések